понедељак, 4. јануар 2016.

Dramska sekcija opet briljirala u Novom Sadu, WHAT ON EARTH IS THE MATTER?, 2015

Učenici osnovne škole ”Sveti Sava” nastupali su u sledećem sastavu: Anja Ćirković, Katarina Gošić, Andjela Pejcic, Mihajlo Tosic, Mihailo Kostic i Dušan Kostić, učenici šestog razreda. Sa njima je svakodnevno radila nastavnica engleskog jezika, Bojana Manić.

I ove godine, kao i prethodne, uloženi rad i trud glumačke družine urodio je plodom. Pored odlične drame u celini koja ima edukativni karakter jer obrađuje temu ekologije gde su svi pokazali odlične glumačke veštine i poznavanje engleskog jezika, posebno su se istakli Dušan Kostić sa osvojenim 1.mestom za najbolju mušku ulogu: 

 i Mihailo Kostić za osvojeno 2.mesto za najbolju mušku ulogu:


Dramski festival na engleskom jeziku je revija znanja i kreativnosti, koja je primer uspešne saradnje kulture i prosvete, na dobrobit dece i mladih.

Ovaj festival pružа podršku kreаtivnom ispoljаvаnju njihovih sposobnosti i tаlenаtа, kroz promociju multikulturаlnosti – sa ciljem podsticаnjа njihovog dramskog stvаrаlаštvа i stvаrаnjа novih kulturnih sаdržаjа nаmenjenih njihovim vršnjacima.
Pogledajte celu predstavu: What on Earth is the Matter?

Četiri nagrade za dramsku sekciju, predstava ARE YOU NEW HERE?, 2014.god

Učenici OŠ “Sveti Sava” četvrtu godinu za redom učestvuju u Novom Sadu Dramskom festivalu na engleskom jeziku LANGUAGE DRAMA LAB, i zvanično su jedini predstavnici Pirota. Dramska sekcija za ovaj Festival pripremila je predstavu na engleskom jeziku “Are you new here?”  sa kojom je uspela da osvoji čak četiri nagrade.





Do sada su osvajali nagrade u različitim kategorijama, a ove godine su imali izuzetan uspeh osvojivši četiri nagrade:
1. mesto za najbolju žensku ulogu (Anja Ćirković)
1. mesto za predstavu u celini
2. mesto za kostimografiju
2.mesto za scenografiju.
Festival je održan 13.12.2014. u Novom Sadu.
Pedstava “Are you new here?” je u režiji Bojane Manić, prof.engleskog jezika.
Uloge: Anja Ćirković, Marija Jovanović, Đina Ranđelović, Anja Đorđević, Nikola Stojanović, Nikola Tančić, Petar Dimitrijević, Melanija Živković, Anja Tančić, Anđela Velkova, Nikola Ćirić, Milena Rančić, Tina Vučković i Jana Kostić.
U vestima: Pi kanal o dramskoj sekciji
Pogledajte deo predstave: Are you new here?

Драмска секција и представа BLIND DATE 2013.god

Dramska sekcija škole “Sveti Sava” na festivalu English drama lab

Učenici OŠ Sveti Sava treću godinu  za redom učestvuju u  Novom Sadu na četvrtom dramskom festivalu na engleskom jeziku ENGLISH DRAMA LAB,  i zvanično su jedini predstavnici Pirota. Do sada su osvojali nagrade u različitim kategorijama, pa se i ovog puta nadju nekoj prikladnoj nagradi,kaže Bojana Manić, nastavnica engleskog jezika.
-Kroz dramski kutak na engleskom jeziku razvijamo kod dece interesovanje za anglosaksonsku kulturu, kao i jezičke sposobnosti stavljajući akcenat na intonaciju engleske rečenice i ritam engleskog jezika. Sticanje znanja, kreativnost, razmena iskustava i druženje su temelji na kojima se gradi pozitivan duh ove dramske družine. Ovo je sekcija gde podstičemo dečiju kreativnost i maštu, negujemo dečiju individualnost i poštujemo dečija prava. Cilj koji smo imali, a to je da stvorimo adekvatne podsticaje kojima će se zadovoljiti detetova potreba za učenjem stranog jezika, u potpunosti je realizovan – dodaje Manićeva.
Dramska sekcija za ovaj Festival pripremila je predstavu na engleskom jeziku BLIND DATE sa kojom će nastupati 28. i 29. decembra. Pedstava BLIND DATE je u režiji Bojane Manić, prof.engleskog jezika. Uloge: Nikola Stojanović, Irena Vučić, Jovana Cvetković, Momčilo Kostić, Aleksa Stančev i Irena Đenić, učenici osmog razreda.
Sredinom januara, profesorka Manić, kao koordinato tima za međunarodnu saradnju  OŠ „Sveti Sava“, otputovaće u Atinu na konferenciju Erazmus plus, za predstavljanje novog programa Evropske unije za oblast obrazovanja, mladih i sporta.

eTwninning

Šta je eTwinning

eTwinning je internet portal koji povezuje zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama širom Evrope sa ciljem da im omogući da zajednički osmišljavaju i sprovode projekte, razmenjuju ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu. eTwinning portal promoviše saradnju škola u Evropi i šire putem upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija, pružajući pri tome pomoć, podršku i gotove alate. Korišćenje portala je besplatno i bezbedno.

Kome je namenjen

Namenjen je isključivo zaposlenima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Učitelji, nastavnici, vaspitači, bibliotekari, pedagozi, psiholozi, profesori u Srbiji mogu se registrovati na eTwinning portalu i pridružiti se zajednici eTvinera.
Kako koristiti portal
Na početnoj strani portala nalazi se polje „registruj se“, a klikom na njega otvara se tabela u koju nastavnik ili vaspitač upisuje svoje osnovne podatke. Kada je predregistracija završena, na adresu e-pošte stiže poruka koja u sebi sadrži link na koji je potrebno kliknuti kako bi se registracija završila i kako bi novoregistrovani eTviner definisao korisničko ime i šifru. Nakon toga svaki eTviner se može prijaviti i dobiti pristup svojoj radnoj površini gde se nalazi nekoliko kartica, preko kojih se mogu tražiti kolege ili pregledati raniji projekti. Radna površina je lični ”prostor” na platformi svakog eTvinera i dobro je redovno je ažurirati.
Da biste započeli eTwinning projekat, treba da u svojoj listi kontakata imate kolege sa kojima želite da sarađujete kroz projekat. Pored radne površine tu je Twinspace koji sadrži gotove IKT alate za lakšu komunikaciju i postavljanje i razmenu raznih materijala.

Zapaženi eTwinning projekti, koje Nacionalni tim za podršku nominuje, mogu biti nagrađeni nacionalnom i evropskom eTwinning oznakom kvaliteta.

Saradnja i povezivanje


eTwinning može da bude prilika za profesionalni razvoj i napredovanje. Putem portala se može ostvariti saradnja sa kolegama iz Evrope i šire. eTwinning portal obezbeđuje okruženje pogodno za razmenu ideja, iskustava i saveta, mogućnost uključivanja u razne tematske grupe i forume, kao i prilike da se obukama preko interneta i vebinarima razvijaju i nastavničke i učeničke IKT veštine.

Postupak za validaciju registracije zaposlenih u školama i predškolskim ustanovama


U cilju osiguranja bezbednosti svih korisnika portala, nakon obavljene registracije na internet portalu eTwinning, neophodno je da zaposleni u školi/predškolskoj ustanovi, u roku od tri radna dana od registracije, pošalje skeniranu potvrdu o svom zaposlenju/angažovanju u školi/predškolskoj ustanovi, na adresu e-pošte Nacionalnog tima za podršku: etwinning@tempus.ac.rs. Potrebno je da potvrda ima potpis direktora i pečat škole/predškolske ustanove .
Ako osoba koja se registruje na portal ne pošalje potvrdu iz koje se vidi da je zaposlen/a u vaspitno-obrazovnoj ustanovi, njegov/njen projekat ne može biti odobren.
Ukoliko zaposleni u školi/predškolskoj ustanovi nije u mogućnosti da pošalje potvrdu u definisanom roku, potrebno je da kontaktira Nacionalni tim za podršku u roku od tri radna dana od registracije na portal eTwinning.
Potvrdu možete preuzeti na slećem linku: 


Molimo buduće eTvinere da se upoznaju sa pravilima ponašanja.

eTwinning правила понашања


Пријавом на портал eTwinning прихватате основне принципе eTwinning заједнице засноване на међусобном поверењу и сарадњи.  

Ваше коришћење портала заснива се на поштовању следећих правила:

   Проверите да ли су све слике и датотеке које учитавате (на свој Профил, Twinspace у Ресурсе) у складу са заштитом ауторских права. Морате се побринути да се лица ученика на фотографијама које објављујете не могу јасно препознати.

    Када остављате коментар на профилу других eTwinnera, Ваши коментари се морају односити на оригинално објављен текст. Неприкладни коментари нису дозвољени и биће пријављени надлежним службама.   

   Проверите да ли су поруке које остављате на форумима у складу са темом форума. Вишеструко остављање исте поруке (остављање исте поруке на више форума) није дозвољено

    Не остављајте превише порука на интерном систему за слање порука члановима портала са којима не сарађујете. Такве поруке се могу сматрати спамом. 
    Обезбедите разуман и прикладан број контаката у својој листи контаката.

    Рад на пројектима у којима учествујете заснован на обостраној сарадњи.

    Избегавајте захтеве за контакте без претходне комуникације, како бисте били сигурни да заиста желите да будете у контакту са том особом.

    Сваки корисник треба да учествује у разумном број пројеката у којима можете активно допринети.

    Oдредите који Вам је одговарајући број сарадника пре него што пријавите пројекат и потрудите се да не позивате нове сараднике пре него што се о томе не договорите са већ укљученима.

   Пре него што се пријавите за Eвропско eTwinning такмичење обезбедите сагласност свих ”оснивача” пројекта на који се награда односи.



Строго је забрањено користити eTwinning у комерцијалне сврхе. Било која компанија, иницијатива, догађај или софтвер у комерцијалне сврхе биће уклоњен као и њихов приступ порталу.

Повреда горе наведеног кодекса понашања може довести до забране даљег учешћа на порталу.


Текст правила понашања преузет је са портала eTwinning. При регистрацији означавате поље испред правила понашања, да сте са њима упознати и сагласни.


Srećan eTwinning!

Dramska sekcija na engleskom jeziku 2011.год

Драмска секција на енглеском језику почела је да ради 2010. године.  Пепељуга је плод једног тимског рада нaставнице страног језика и учитеља, наставника ликовне уметности и музичке културе.  

Кроз драмски кутак на енглеском језику развијамо код деце интересовање за англосаксонску културу, каои језичке способности стављајући акценат на интонацију енглеске реченице и ритам енглеског језика. Драма је богата песмама на енглеском језику јер сматрамо да ће музички доживљај код детета развити ритам, побољшати памћење, визуелне и језичке способности, као и љубав према музици. Стицање знања, креативност, размена искуства и дружење су темељи на којима се гради позитиван дух ове драмске дружине. Ово је секција где подстичемо дечију креативност и машту, негујемо дечију индивидуалност и поштујемо дечија права. Циљ који смо имали, а то је да створимо адекватне подстицаје којима ће се задовољити дететова потреба за учењем страног језика, у потпуности је реализован.

У готово свим облицима стваралаштва и уметничког деловања редовно се организују бројне и врло разнородне смотре, фестивали и такмичења, као облик презентације и верификације остварених резултата. Градска библиотека и Британски савет у Новом Саду су и ове године организовали драмски фестивал на енглеском језику„Language Drama Lab“, 10.-11. децембра.  Идеја за покретање овог фестивала поникла је из жеље за промовисањем креативности у учењу енглеског језика. У том смислу, ова смотра знања се, својом суштином, наслања на мање-више уобичајене активности у настави страних језика, јер учење језика кроз драмски начин изражавања није новина у њиховом раду.
Послали смо наш сценарио за представу „Пепељуга“ и прошли строгу селекцију коју је обавио Британски савет.

Наша школа „Свети Сава“ jе учествовала у категорији деце узраста 9-12 годинаса представом „Пепељуга“ на енглеском језику у режији наставнице Бојане Манић.Учествовало је 17 деце, ученици четвртог разреда. Сценографију је направио наш наставник Светислав Јовановић, а костиме родитељи и учитељица Ирена Манчић. Наставница Анита Пејчић била је задужена за музичку позадину представе. Наша школа и једна школа из Ниша су биле  једине школе из централне Србије које учествују на овом драмском фестивалу поред школа из Београда и Новог Сада.

Поред јаке конкуренције, успели смо да освојимо награду за најбољи тимски рад а деца су освојила и четири посебне награде од укупно 10. Британски савет ће фебруара доћи у Пирот и ученицима школе „Свети Сава“ одржати једнодневне радионице уз пуно пригодних поклона.

Интензивне пробе пре премијере обављене су у Дому културе, па им се овим путем и захваљујемо што су нам изашли у сусрет. XE Завој нам је помогао да деци и наставницима обезбедимо превоз, па се овим путем и њима захваљујемо.
Такмичарска димензија Фестивала подстиче жељу за афирмацијом појединца, који је уједно и део тима, фер-плеј односе према вршњацима, дружење и формирање друштвено-корисне мреже међу појединцима и школама. Током дводневног боравка у Новом Саду, наши ученици су били смештени код својих вршњака


О драмској секцији у локалним медијима:
Predstavom “Pepeljuga”, učenici Osnovne škole “Sveti Sava” iz Pirota osvojili su prvu nagradu na Dramskom festivalu na engleskom jeziku “Language Drama Lab”, održanom u Novom Sadu.
Na festivalu se se takmičali mladi glumci uzrasta od 9 do 12 godina, a “Pepeljugu” su izveli učenici trećeg razreda pirotske škole.
Pored prve nagrade za timski rad u predstavi, pirotski đaci su dobili  i četiri pojedinačne nagrade na kvizu znanja iz engleskog jezika.
Piroćanci i još jedna privatna škola engleskog jezika iz Niša, bili su jedini učesnici festivala iz centralne Srbije.
Festival su organizovali Britanski savet i Gradska biblioteka iz Novog Sada.
U predstavi koju je režirala nastavnica engleskog jezika Bojana Manić igra 17. učenika četvrtog razreda
“Bilo je malo treme, sve dok nismo izašle na scenu. Presrećni smo zbog uspeha, a on je nekako veliki u našim očima jer smo glumili na engleskom jeziku”, ispričala je mala glumica Nataša.
Profesrka Manić objašnjava da je nagrađena predstva plod timskog rada.
“Zaslužna su najpre deca, a potom aktiv nastavnika stranih jezika, učitelji i nastavnici likovne i muzičke kulture”, ocenila je Manićeva.